Jokainen voi rakentaa henkilöbrändin itselleen ja vielä sellaisen, joka on totta ja vie eteenpäin omassa elämässä. Mutta jokaisen ei kannata.
Uskon 3 asiaan:
* Jokainen voi rakentaa henkilöbrändin itselleen ja vielä sellaisen, joka on totta ja vie eteenpäin omassa elämässä.
* Mutta jokaisen ei kannata
* Ihmiset, jotka oikeasti haluavat jotakin, useimmiten saavat sen. Ja ne jotka eivät, yleensä eivät.
Ammattipersoona jakaa mielipiteitä.
Toinen kokee ajatuksenkin uhkana ja toinen tärkeänä työkaluna. Joku pyörittelee silmiään, joku kaivautuu sen saloihin tosissaan.
Miten sinä ajattelet?
Kerron yleisimmät tyypit, joille henkilöbrändäys sopii ja sitten ne, joiden ei kannata vaivata päätään asialla.
Henkilöbrändi on hyödyllinen kaikille, jotka haluavat esitellä itsensä, asiansa ja tavoitteensa johdonmukaisesti ja omalla tavallaan omalle yleisölleen. Yleisö tarkoittaa tässä niitä, joihin kukin haluaa yhteyden, kuten työnantajat, asiakkaat, kannattajat tai vastustajat, yhteistyökumppanit, ystävät ja tuttavat, sidosryhmät jne.
Sinulla on (tietysti) jokin käsitys itsestäsi ja voit toimiakin suurissa linjoissa arvojesi mukaisesti. Mutta oletko oikeasti pysähtynyt itsesi ja viestisi äärelle? Voitko tiivistää itsesi, työsi ja tavoitteesi selkeäksi ja kiinnostavaksi alle minuutin puheeksi? Saatko kaiken tarpeellisen sanottua? Niinkuin nyt? Tiedätkö tarkalleen, minkä puolesta toimit ja osaatko viestiä siitä niin, että se on selvää muillekin? Vai meneekö jo mutuilun puolelle?
Oman ammattipersoonan tiedostaminen ja rakentaminen systemaattisesti on erityisen tärkeää niille, jotka haluavat:
1. Edistää uraansa: Henkilöbrändi auttaa sinua näyttämään parhaat puolesi ja tekemään itsestäsi houkuttelevamman asiakkaille, työnantajille tai mahdollisille yhteistyökumppaneille.
2. Löytää uusia mahdollisuuksia: Hyvin kehitetty henkilöbrändi auttaa sinua erottumaan joukosta ja luomaan positiivisen ja uskottavan kuvan itsestäsi niille, joille haluat.
3. Luoda ja ylläpitää verkostoja: Henkilöbrändi auttaa sinua luomaan ja ylläpitämään verkostoja, joilla on merkitystä urallasi ja henkilökohtaisessa elämässäsi.
4. Parantaa luottamusta ja uskottavuutta: Henkilöbrändi auttaa sinua luomaan ja ylläpitämään luottamusta ja uskottavuutta yleisösi/yhteisösi keskuudessa.
5. Tehdä vaikuttamista tai kerätä varoja tai edistää jotakin tärkeää: Henkilöbrändi auttaa sinua välittämään haluamasi viestin ja tarjoamaan arvoa yleisöllesi. Asiasi tulee paremmin kuulluksi, ymmärretyksi ja nähdyksi.
Kaiken kaikkiaan henkilöbrändi on tärkeää niille, jotka haluavat vahvistaa ja tehostaa itsestään ja tavoitteistaan kertovaa viestiään. Niille, jotka haluavat tavalla tai toisella parantaa maailmaa pienesti tai suuresti. Käytännössä henkilöbrändi on hyödyllinen ja tärkeä suurimmalle osalle ihmisistä, jotka haluavat välittää viestinsä tehokkaasti ja johdonmukaisesti. Saada jotain aikaan.
Kuitenkin, joissakin tapauksissa henkilöbrändi ei ole tarpeen, enkä suosittele käyttämään aikaa ja vaivaa itsensä kehittämiseen, mikäli kuuluu sellaiseen ryhmään.
Henkilöbrändi on tarpeeton tai turha, mikäli sitä ei halua tai tarvitse.
Tällaisia henkilöitä ovat esimerkiksi:
1. Ihmiset, jotka eivät missään nimessä halua tulla esiin, ei halua julkisuutta omalle asialleen tai joiden ei tarvitse esitellä itseään, asiaansa ja tavoitteitaan johdonmukaisesti ja tehokkaasti.
2. Ihmiset, jotka eivät tarvitse mitään uutta uraansa, elämäänsä tai ei näe ideaa parantaa mahdollisuuksiaan. Tällaisia voisi olla varaston perukoilla työnsä tekevä ja työnsä pitävä keski-iän ylittänyt henkilö, joka ei aio turvallisesta kolostaan mihinkään. Tai ajat sitten eläköitynyt, puutarhaansa hoivaava ja iltapäiväkahvistaan nauttiva pappa tai mummo.
3. Ihmiset, jotka eivät ole aktiivisesti mukana yrittäjyydessä, liike-elämässä, työnhaussa, aktivismissa, yhdistyksissä, harrastuksissa tai julkisessa sektorissa.
4. Ihmiset, joiden mielestä oman itsen esittely olisi kamalaa tai eivät kertakaikkiaan halua edustaa omaa asiaa/yritystä omalla naamalla/nimellä.
5. Ihmiset, joiden mielestä henkilöbrändin tekeminen on jotenkin epäilyttävää tai valheellista touhua, jossa pyritään huijaamaan muita tai feikkaamaan jotain mitä ei ole. Annetaan heidän pitää kuvitelmansa.
6. Ihmiset, jotka ajattelevat, että henkilöbrändäys on kaukana omasta ajatusmaailmasta. Tärkeämpää on keskittyä omaan tekemiseen ja vain toivoa, että joku huomaa ja ymmärtää. Kyllä joku ehkä huomaakin, vaan ei välttämättä oikeat ihmiset eikä tarpeeksi.
7. Ihmiset, joilla on luulo, että huono itsetunto ja itseluottamus tai huonommuuden tunne olisi esteenä oman henkilöbrändin luomiselle. Ei ne ole, päinvastoin, joskus oman elämän tarkastelu ja validointi voikin antaa itseluottamusta ja uskoa omaan itseen.
8. Ihmiset, joiden mielestä ”teen sitä missä tiedän olevani hyvä ja teen työni tavallani” riittää. Jos asenne on että, olen millainen olen ”take it or leave it” en välitä, ei kannata. Sellainen on ylimielisyyttä, ei rehellistä itseluottamusta siihen kuka on ja kuinka edistää parempaa itseä tai kehittyä.
9. Ihmiset, jotka ovat liian arkoja ottaakseen riskejä mistään. On haluttava jotakin niin, että asia tuntuu suuremmalta tai tärkeämmältä kuin pelko näkyvänä olosta tai jopa epäonnistumisista. Elämä on riski, joka on otettava.
10. Ihmiset, joiden suurin pelko on kasvojen menetys, pahat sanat tai jonkun tuntemattoman ihmisen tykkäämättömyys silläkin uhalla, että itse menettää mahdollisuudet saavuttaa jotain tärkeää tai edes toimia itselle tärkeässä asiassa.
11. Ihmiset, jotka tavoittelevat täydellisyyttä. Henkilöbrändi ei ole robotti eikä se ole ikinä täysin valmis. On uskallettava tulla näkyviin keskeneräisenä ja osattava kasvaa, kehittyä. Sillä ihmisenä ei vain ole mahdollista olla täydellinen. Ihmiset tekevät virheitä, ihmiset kasvavat, oppivat ja kokeilevat. Mutta juuri siksi ihmiset ovat kiinnostavia: rosoineen päivineen. Täydellisyys on tylsää ja täydellisyyden tavoittelu raskasta, epätodellista ja todellisuudessa pelkkä verho tai tekosyy, ettei uskalla tulla esiin omana ainutlaatuisena itsenä.
Muuten henkilöbrändi on hyödyllinen ja tärkeä laaja-alaisesti, ja se on erityisen tärkeä niille, jotka haluavat luoda ja ylläpitää positiivista ja uskottavaa kuvaa itsestään ja tavoitteistaan.
Alalla ei ole väliä. Tunnemme nimeltä siivousintoilijoita, tunnemme työstään ylpeät kokit, tunnemme sen ”telinemiehen” tai ”off-road-matkailijan”. Tunnemme sen, joka muutti korpeen ja elää omavaraisesti ja tunnemme ”jäämiehen”.
Tiedämme, että moni työpaikka menee ”tiskin alta” headhuntereiden tietämisen ja tuntemisen perusteella. Hyväksymme, että valitsemme ruokapaikkamme, kosmetiikkamme ja lomakohteemme suositusten perusteella. Niinpä ymmärrämme, että on hyvä olla jokin ja jotakin. Selkeästi ja avoimesti, jotta puskaradio toimii, jotta itse on omimmillaan ja jotta asia etenee.
Itse kuulun tämän kyseisen alan tietotyöläisenä ja valmentajana molempiin ryhmiin.
Kohdat, kenelle ammattibrändin kehittäminen on, sopii minuun.
Tunnustan auliisti myös että ”ei-sovi”-kohdat nro 8-11 kertoo myös itsestäni ja omista peloistani.
Mutta olen päättänyt olla niitä vahvempi.
Minä voin valita, kuten sinäkin.
Tervetuloa henkilöbrändien maailmaan kehittämään omaa ammattipersoonaa. Siinä osaan auttaa.
Categories: : ammattipersoona, henkilöbrändi